söndag 22 april 2012

Palais Royale en attraktion i 1:a arrondissementet som är lätt att missa



Palais Royale i det första arrondissementet i Paris är lite av en dold attraktion. Idag har man inte tillträde in i själva palatset  och därför är det nog en turistattraktion som inte så många väljer först på sin rundtur. Det finns ju så mycket annat som lockar. Men palatset har en intressant bakgrund som är väl förankrad i den franska historien och folksjälen och är värt ett besök för att insupa en atmosfär av riktig franskhet.


Palais Royale byggdes av den mäktige statsmannen och kardinalen Richelieu (1585-1642), som ville ha en representativ bostad i närheten av Louvren, som då var Frankrikes maktcentrum. Richeliue var den som startade den Franska akademin. Vid sin död skänkte han palatset till kronan och det kom på så sätt i monarkins ägo. Det var här solkungen Ludvig XIV växte upp.
Det var när solkungen flyttade in, som palatset fick sitt namn Palais Royale. Solkungen är dock den ända äkta kungen som någonsin bott i Palais Royale.
Solkungen skänkte sedermera palatset till sin bror hertigen av Orléans. Det gick sedan i arv i släkten Bourbon i flera generationer.
På 1780-talet ägdes palatset av Victor Louis. För att han skulle få råd att betala den enorma hyreskostnaden för Palais Royale, var han tvungen att hyra ut delar av palatsets trädgård där det fanns restaurnger, barer, spelhallar och bordeller.  På grund av att ägaren var släkt med kungen hade polisen inte tillträde dit.  Det frodades här därför ett starkt kulturliv där de förnäma mötte vanliga fransmän med starka åsikter och ett politiskt och kulturellt engagemang.
Det var härifrån Camille Desmoulins på kvällen den 13 juli 1789 uppmanade till stormning av Bastiljen och det var från Palais Royale som den franska revolutionen utgick. Tänk om solkungen Ludvig den XIV hade vetat om det!
Idag används trädgården som galleri för nutida skulptur.
 Om du är vid Palais Royale passa då på att äta på Les Grand Vefour's. Denna restaurang har en 1700-tals dekor som gör den till en av de vackraste matställena i Paris. Här har många berömdheter dinerat bland annat Napoleon Bonaparte och Victor Hugo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar