onsdag 11 april 2012

Arrondisement 1 med Louvren som största attraktion


Arrondissement 1 är den mest exklusiva delen av Paris. Här ligger den berömda shoppinggatan Rue de Rivoli, som går parallellt med Seine, Tuilerierna och Louvren, med alla sina fashionabla, mycket exklusiva märkesbutiker och hotell. 
Louvren är den mest välkända turistattraktion i området med en fantastisk samling målningar. Mona Lisa av Leonardo da Vinci är den mest berömda av dem alla. För vissa är hon väl värd en resa.
En annan attraktion i detta arrondissement är som nämnts ovan Tuilerie-trädgårdarna som ritades redan på 1600-talet av trädgårdsarkitekten André Le Nôtre. På 1500-talet uppfördes här ett slott (Palais de Tuileries) som efter en eldsvåda 1871 revs 1883. Marie Antoinette satt fängslad här under franska revolutionen och här var den svenske Axel von Fersen på besök en natt under hennes fångenskap. Bara tanken på gå på samma gator som dessa historiska personer ger mig gåshud.
Hallarna (Les Halles) som också finns i det första arrondissementet är en stor galleria. Själv har jag aldrig varit riktigt förtjust när jag har varit där. Det är lite en galleria som alla andra, men väldigt stor. Den saknar den charm som nästan oundvikligen finns överallt annars i Paris.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar